Ajankohtaista
25.02.2024
Vinkit neuleiden hoitoon | Rakasta neuleitasi oikein <3 |
Helmikuu on vaihtunut maaliskuuhun ja talvikuukaudet jäämässä taakse! (vihdoin…)
Vaikka neulevaatteiden käyttöaika ei rajoitu Suomessa vain syys- ja talvikuukausille, ovat ne varmasti silloin suurimman kulutuksen kohteena - ainakin meillä.
Jokainen varmasti haaveilee siitä, että lempineule kestäisi käytössä ikuisesti. Kun löytää rakkaan luottoneuleen, sen haluaa pukea päälleen useita kertoja viikossa. Tällöin tulee muistaa myös huolto ja huolenpito!
Joidenkin neulevaatteiden hoito voi tuntua hankalilta, kun ohjeissa lukee “vain käsinpesu” tai “kemiallinen pesu” ja oman tutun pyykkipesukoneen käyttö kielletään.
Ajattelin jakaa muutamia vinkkejä, joita kannattaa ottaa huomioon neuleiden huoltamisessa ja pesussa.
Ajankohtainen kysymys on myös kun siirrymme seuraavaan sesonkiin ja paksuimmat neuleet siirretään odottamaan tulevaa syksyä, miten ne kannattaisi säilöä?
Luonnonmateriaaleista valmistetut neuleet ja villapuserot vaativat erityistä huolenpitoa, jotta ne säilyvät kauniina ja kestävinä pitkään. Tekokuiduillakin on tehtävänsä parhaimpien materiaalien seassa.
Tässä lyhyt yhteenveto eri materiaaliaaleista:
Angora - on angorakanien karvasta saatava kuitu. Sitä käytetään yleensä sekoitteena muiden kestävämpien kuitujen kanssa. Pöyheää angoraa sisältävästä neuleesta irtoaa yleensä paljon karvaa.
Alpakka - tulee nimensä mukaan alpakasta. Se on kiiltävää ja kestävää ja sitä käytetään usein neuleissa yksinään.
Merino - on lampaanvillaa hienojakoisempaa ja vähemmän kutittavaa. Sitä saadaan merinolampaista ja käytetään paljon alusasuissa ja kerrastoissa.
Mohair - tehdään angoravuohen villasta. Se on kuohkeaa ja sitä käytetään yleensä sekoitteena muiden kestävämpien kuitujen kanssa. Käyttöönotto vaiheessa pitkäkarvainen mohair tiputtaa karvaa ja tämä on normaalia. Karvojen irtoaminen loppuu käytön myötä, kun ylijäämä kuidut tippuvat pois.
Villa - on lämmittävä, hengittävä ja helposti puhdistuva materiaali neuleissa. Villa viittaa yleensä aina lampaasta saatavaan villakuituun.
Kashmir - saadaan kashmirvuohista, ja on erittäin pehmeä ihoa vasten ja parhaimmillaan yksinään. Kashmirneule voi vaatia alussa nukanpoistoa.
Puuvilla - on kestävä ja helppokäyttöinen luonnonkuitu, joka kestää villaa korkeamman pesulämpötilan. Se ei ole yhtä lämmin kuin villa ja saattaa yksin neuleissa käytettyinä menettää muotoaan.
Pellava - on hengittävä ja viileä luonnonkuitu, joka sopii hyvin kesäneuleisiin.
Akryyli - on villaa imitoiva öljypohjainen tekokuitu. Se sähköistyy ja nyppyyntyy helposti ja tuntuu päällä hiostavalta, jos vaate on valmistettu 100% akryylistä.
Polyesteri - on maailman tuotetuin tekstiilikuitu, jota valmistetaan kemiallisesti. Se on vahva ja joustava kuitu. Pieninä pitoisuuksina siitä ei ole varsinaista haittaa neuleessa, mutta sen huonon hengittävyyden takia neuletta voi joutua pesemään useammin.
Polyamidi - valmistetaan pääosin uusiutumattomista luonnonraaka-aineista. Nylon kuuluu polyamideihin ja tunnetaan sukkahousuista. Polyamidit pienissä määrin auttavat neuletta pitämään muotonsa.
Tuuletus
Neuleiden hoidossa pääset pitkälle pelkällä tuuletuksella. Villavaatteiden pesua pesukoneessa kannattaa vältellä viimeiseen asti, sillä helpoin ja tehokkain puhdistusmenetelmä on tuuletus.
Tuulettuessa villa laajenee ja supistuu, jolloin mahdolliset villakuiduissa olevat liat, hajut ja epäpuhtaudet poistuvat luonnollisesti.
Pakastaminen
Pakastamista suosin puolestaan silloin jos neuleessa on ylimääräinen haju josta tahtoo eroon ja silloin kun aikoo säilöä villaneuleet odottamaan kylmempiä vuodenaikoja. Pakastaminen toimii myös silloin, kun haluaa ennaltaehkäistä koiperhosten ja muiden tuhohyönteisten aiheuttamat haitat.
Tahrojenpoisto
Villa on luonnostaan likaa hylkivä materiaali, mutta välillä täsmäpuhdistukset on tarpeen.
Neuleelle tipahtanut lika on suositeltavaa poistaa välittömästi niiden ilmaannuttua, jotta ne eivät ehdi imeytyä ja pinttyä kuituun kiinni.
Pienille tahroille riittää yleensä kostealla pyyhkeellä pyyhkäisy, mutta vaikeiden tahrojen kuten mustikan tai viinin suhteen suosittelen nestemäistä sappisaippuaa.
Annostelun kanssa saa olla varovainen: ihan pieni tippa kosteaan pyyhkeeseen riittää. Tahrakohtaa kannattaa ennemmin painella kevyesti kuin hangata, jotta pinta ei huovutu.
1. Ennen kuin peset neulevaatteen, tarkista aina pesuohjeet. Useimmat neulevaatteet vaativat hellävaraista käsipesua tai konepesua miedolla lämpötilalla.
2.Varmista, että käytät sopivaa pesuainetta (nestemäsitä) ja vältä hankaavia pesuaineita, jotka voivat vahingoittaa neulekuituja.
3. Huolla neuleen pintaa, jos hankauskohtaan on muodostunut nyppyä. Voit käyttää esimerkiksi kashmirkampaa tai hellävaraista nukkatrimmeriä. Huomaa että markkinoilla on myös voimakkaita sähköisiä nypynpoistajia, jotka saattavat tehdä neuleeseen reikiä.
4. Anna neuleen levätä käyttökertojen välillä, jotta kuidut voivat rauhassa palautua.
5. Jos neuleeseen tulee venymiä esimerkiksi kyynärpäihin, ne kannattaa höyryttää takaisin muotoonsa. Näin neulos tiivistyy ja vahvistuu.
Höyryttämällä voit myös silittää pörhistyneen pinnan.
6. Kun kuivaat neulevaatteita, vältä voimakasta hankausta tai vääntelyä, sillä se voi vahingoittaa herkkiä kuituja. Sen sijaan puristele varovasti ylimääräinen vesi pois ja anna neuleiden kuivua luonnollisesti. Vältä ripustamasta neuleita henkarille
7. Kun säilytät neulevaatteita, varmista, että ne ovat puhtaita ja täysin kuivia. Käytä hengittäviä kangaspusseja tai laatikoita, jotka suojaavat neuleita pölyltä ja muilta epäpuhtauksilta. Vältä säilytystä muovipusseissa, jotka voivat estää ilman kiertämisen ja aiheuttaa kosteuden muodostumista.
Ihania sesonkiin sopivia neuleita löydät meidän verkkokaupastamme ja huippulöytöjä Outlet-osiosta. Siirry verkkokauppaan klikkaamalla tästä
White Bloom - 01:22 @ yleinen, Pukeutuminen, Lifestyle | Lisää kommentti
Lisää kommentti
Täydennä alapuolinen lomake kommenttisi lisäykseen.